INSGO-LOGO-normal

Perakendecilik Ve Alışveriş Merkezleri

Ana Sayfa / Sektörler / Perakendecilik Ve Alışveriş Merkezleri

Perakendecilik Ve Alışveriş Merkezleri

Dünya’nın en eski ekonomik ilişkilerinin geliştiği sektör olarak bilinen perakende sektörü, ürün ve hizmet alışverişine dayanan bir ilişkiler ağını barındırır.

PERAKENDECİLİK VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ SEKTÖRÜ

Dünya’nın en eski ekonomik ilişkilerinin geliştiği sektör olarak bilinen perakende sektörü, ürün ve hizmet alışverişine dayanan bir ilişkiler ağını barındırır. Sosyo-ekonomik gelişmelerden ve teknolojik ilerlemelerden son derece etkilenen perakende sektörü, gerek dünyadaki üretim ve tüketim anlayışlarının değişmesiyle gerekse dijital ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle sürekli değişim geçirmiş, yeni perakendeci türlerini (hazır giyim, gıda perakendeciliği, alışveriş merkezleri vb) bünyesine katmıştır.

Ülkemizde 1,4 trilyon TL’ye ulaşan ciro hacmi ve son beş yılda yıllık ortalama %17’lik büyüme ivmesiyle ülkemiz ekonomisinin sürükleyicilerinden biri olan perakende sektörü, gayrisafi milli hasılamızın yaklaşık %20’sine tekabül etmekte, ciro hacmi olarak ise dördüncü sırada yer almaktadır. 900 bini organize perakendede olmak üzere toplam 2,5 milyon kişiye istihdam sağlayan sektör, 2021 yılında toplam istihdam içerisinde yaklaşık %13’luk bir paya sahip olmuştur.

Her geçen gün büyümesine ivme katan perakende ve avm sektörünü INSGO Sigorta Ve Reasürans Şirketi olarak yakından izliyor ve sektörün köklü ve öncü kuruluşlarına taşıdıkları riskler üzerine ürettiğimiz özel çözümlerle hizmet vermeye devam ediyoruz.

PERAKENDECİLİK VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ BAŞLICA RİSKLER

  • Enflasyon ve ani kur dalgalanmaları
  • Tüketicinin harcanabilir geliri ve alım gücündeki dalgalanmalar
  • Sektörün mali yapısındaki bozulma ve borçlanma kabiliyetinin azalması
  • Doygunluğa ulaşan AVM sahasında birbirini tekrar eden yatırımların varlığı
  • Müşterilerin bilgiye erişiminin artması ile birlikte, kampanya dönemlerinde ortaya çıkabilen ve özellikle e-ticaret kanadında tüketici nezdindeki algıyı bozabilecek nitelikteki fiyatlama politikaları
  • Jeopolitik gerilimlerin alışveriş turizmini engellemesi (bölgesel siyasi,askeri çatışmalar ve terör hadiseleri)
  • Kar oranlarındaki gerileme
  • Enerji maliyetlerinin toplam maliyetlere etki etmesi
  • COVID-19 kaynaklı artan işgücü maliyetleri
  • E ticaretteki büyüme ile birlikte konvansiyonel sahadaki büyümenin azalması

SEKTÖRE DAİR SİGORTA ÇÖZÜMLERİ

Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki Modern Perakende sektörünün, mevcut durumuna çok yönlü bir bakış sağlayıp, var olan ve olası riskleri mercek altına almak ve bu çerçevede etkin risk yönetim sistemlerinin varlığını ortaya koymak kaçınılmazdır.

  • Doğal afetler, yangınlar
  • İş durması,
  • Grev ve Lokavt,Terör
  • Makine kırılması,Elektronik cihaz
  • Depolama riskleri
  • Ürün,hammadde vb taşıma riskleri
  • Çalışan sorumlulukları
  • Üçüncü şahıs riskleri
  • Kredi Riskleri
  • Siber Riskler
  • Çevresel riskler

SIKÇA SORULAN SORULAR

PERAKENDECİLER İÇİN YAYGIN RİSK FAKTÖRLERİ NEDİR ?

Toplumlar yüz yüze alışverişe tekrar açılırken çevrimiçi perakende satış talebi hala güçlü olduğu için perakendeciler her zamankinden daha karmaşık bir risk kümesine maruz kalıyor. COVID-19 hala küresel ölçekte mevcut olduğundan, işletmelerin çevrimiçi alışverişin giderek daha fazla kullanılması nedeniyle kârlılığın yanı sıra müşteri ve personel güvenliği de dahil olmak üzere yüz yüze alışveriş deneyimlerine geri dönmeyle ilgili risklerle mücadele etmesi gerekiyor. Siber güvenlik gibi çevrimiçi alışverişle ilgili risklerden bazıları salgın öncesinde de mevcuttu. Ancak tedarik zincirindeki kesintiler gibi diğer durumlar, uluslararası sınırlarda ürün almada yaşanan gecikmeler de dahil olmak üzere nakliye ve lojistik ile ilgili komplikasyonların bir sonucu olarak daha fazla sorun haline geldi.

PERAKENDECİLER GENELLİKLE NE TÜR SİGORTALARA İHTİYAÇ DUYAR?

Perakendeciler, müşterilerin zarar görmesi iddialarına karşı en azından genel sorumluluk kapsamına sahip olmalıdır. Bunun dışında, perakendeciler vitrinlerini, ticari binalarını ve bu konumlarda bulunabilecek her türlü kişisel mülklerini kapsayan bir işletme sahibi poliçesini dikkate almalıdır. Sahibi dışında da çalışanları olan her perakendecinin genellikle bir tür işçi tazminat sigortasına sahip olması gerekir ancak bu ülkeden ülkeye değişebilir. Son olarak, işletmeniz ürün nakli veya teslimat faaliyetleri de yürütüyorsa kazalara dair hak taleplerine karşı korunmak için ticari otomobil sigortası yaptırmanız önemlidir.

TOPTANCILAR İÇİN YAYGIN RİSK FAKTÖLERİ NELERDİR?

Bir iş büyük ölçekte yürütüldüğü zaman, büyük bir kar elde etmenin yanı sıra muazzam bir kayıp riski de vardır. Toptancılar, günlük operasyonlarının bir parçası olarak benzersiz bir dizi riskle karşı karşıya kalırlar. Bu risklerin en önemlisi hırsızlık veya felaket nedeniyle bir mal kaybıdır. Bir sonraki adım, tedarik sağlanamamasıdır ve bu durum işleri aksatabilir. Toptancılar, üretim veya dağıtımın bir parçası oldukları için ürün sorumluluğuna dair hak iddialarında da rol oynayabilirler. Son olarak, toptancılara, ürünlerin teslim edilmeyenlerden düzenleyici mevzuata uyum cezalarına kadar çeşitli nedenlerle başka yasal eylemler de uygulanabilir.

TOPTANCILAR GENELLİKLE NE TÜR SİGORTALARA İHTİYAÇ DUYAR ?

İlk olarak, toptancıların perakende faaliyetlerine benzer genel sorumluluk sigortasını göz önünde bulundurmaları önemlidir. Bu durum, şirketleri müşterilerin yanı sıra halkın zarar görmesine veya diğer zararlara karşı korur. Göz önünde bulundurulması gereken diğer sigorta poliçeleri, belirli bir bölgede gerekli olması halinde işçilerin tazminatlarını ve varsa ticari otomobil sigortası gibi ulaşım ile ilgili teminatları içerir. Bir toptancının uluslararası gönderimden sorumlu olması halinde, taşınma halindeki ürünlerle ilgili genişletilmiş kayıp ve sorumluluk sigortası (bu kapsamda ürünlerin gönderim konteynırında veya diğer nakliye araçlarında sebep olabileceği hasarlara karşı koruma sigortası) yaptırmak genellikle faydalıdır.

Sektörler

Teklif İste

İletişim bilgilerinizi ve istediğiniz teklif ayrıntıları aşağıdaki forma girin, en kısa zamanda size geri dönelim.