INSGO-LOGO-normal

Tarım ve Hayvancılık

Ana Sayfa / Sektörler / Tarım ve Hayvancılık

sektorler-tarim2

Tarım ve Hayvancılık

Tarım sektörü, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahiptir.

Tarım sektörü, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahiptir.

Dicle ve Fırat nehirlerine ev sahipliği yapan Türkiye’nin tarım sektörü bugün antik Mezopotamya’nın zenginliğini yansıtmaktadır. Türkiye, elverişli coğrafi koşulları ve iklimi, geniş tarım arazileri ve su kaynaklarının bolluğu ile tarım ve gıda alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Türkiye, sera üretimi, hayvansal ve bitki bazlı proteinler, tohumlar, ceviz ve badem, bebek maması ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi tarım endüstrisinin alt sektörlerinde önemli yatırım fırsatları sunmaktadır.

Türkiye, tarım sektörünün önde gelen küresel oyuncuları nezdinde kendini bölgesel bir üs ve tedarik merkezi için tercih edilen bir seçenek olarak konumlandırmayı hedeflemektedir.

INSGO Sigorta Ve Reasürans Şirketi olarak ülkemizin kalkınmasında önemli rol alan bu sektörde lider konumda bulunan tarım ve hayvancılık alanındaki köklü kuruluşlara hizmet sunmakta olup yerel ve global ölçekte risk analizlerini sürekli güncelleştirerek sektörün sigorta ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Tarım ve Hayvancılık Sektöründeki Başlıca Riskler

Hayvan hastalıklarına müdahalede geç kalınması
Döviz kurundaki yükseliş ve yem fiyatlarının sürekli artışı
Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı
Bilinçsizce yapılan tarım uygulamaları
Süt ve yem fiyatlarındaki orantısızlık
Kırsal nüfusun giderek azalması ve gençlerin tarım ile hayvancılığa ilgi duymaması
Sektör Özelinde Sigorta Ürünleri

  • Bitkisel Ürün Sigortası
  • Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası
  • Sera Sigortası
  • Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası
  • Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası
  • Kümes Hayvanları Hayat Sigortası
  • Su Ürünleri Hayat Sigortası
  • Arıcılık Sigortası
  • Katılım Sigortacılığı
  • Gelir Koruma Sigortası
  • Sektöre Dair Başlıca Sigorta Çözümleri

Ülkemizde de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması düşünülmüş ve bu amaçla 14/06/2005 tarihli 5363 Sayılı “Tarım Sigortaları Kanunu” çıkarılmıştır.

Bu Kanun’a göre: Kanun kapsamına alınan riskler ile ilgili olarak yapılacak sigorta sözleşmelerinde standardın sağlanması, riskin en iyi koşullarda transferi için uygun ortam oluşturulması, oluşacak hasarlarda tazminatın tek merkezden ödenmesi ve tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması amacına yönelik olmak üzere bir Sigorta Havuzu kurulmuştur. Bu Havuz’a ilişkin tüm iş ve işlemler, bu Havuz’a katılan sigorta şirketlerinin eşit hisselerle ortak oldukları Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. tarafından yürütülmektedir.

İhtiyaç duyulabilecek tüm sigorta ürünlerinde INSGO Sigorta Ve Reasürans Şirketi olarak tüm sürecin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinde etkin rol oynamaktadır.

  • Yangın,dolu,deprem
  • Taşıt çarpması
  • Fırtına,hortum
  • Heyelan,sel ve su baskını
  • Kar ağırlığı
  • Sera yapı malzemeleri, içindeki teknik donanım ve serada yetiştirilen bitkisel ürünler
  • Sera enkazının sökülmesi, kaldırılması, temizlenmesi, taşınması masrafları
  • Dolu nedeniyle oluşan yaş meyve, yaş sebze ve kesme çiçeklerde neden olduğu kalite kaybı,
  • Yaban domuzunun tarla ürünlerinde, sebzelerde, fidanlarda ve çilekte neden olduğu miktar kaybı,
  • Her türlü hayvan hastalıkları ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale,
  • Her türlü kaza, vahşi hayvan saldırısı, yılan ve böcek sokması,

SIKÇA SORULAN SORULAR

PERAKENDECİLER İÇİN YAYGIN RİSK FAKTÖRLERİ NEDİR ?

Toplumlar yüz yüze alışverişe tekrar açılırken çevrimiçi perakende satış talebi hala güçlü olduğu için perakendeciler her zamankinden daha karmaşık bir risk kümesine maruz kalıyor. COVID-19 hala küresel ölçekte mevcut olduğundan, işletmelerin çevrimiçi alışverişin giderek daha fazla kullanılması nedeniyle kârlılığın yanı sıra müşteri ve personel güvenliği de dahil olmak üzere yüz yüze alışveriş deneyimlerine geri dönmeyle ilgili risklerle mücadele etmesi gerekiyor. Siber güvenlik gibi çevrimiçi alışverişle ilgili risklerden bazıları salgın öncesinde de mevcuttu. Ancak tedarik zincirindeki kesintiler gibi diğer durumlar, uluslararası sınırlarda ürün almada yaşanan gecikmeler de dahil olmak üzere nakliye ve lojistik ile ilgili komplikasyonların bir sonucu olarak daha fazla sorun haline geldi.

PERAKENDECİLER GENELLİKLE NE TÜR SİGORTALARA İHTİYAÇ DUYAR?

Perakendeciler, müşterilerin zarar görmesi iddialarına karşı en azından genel sorumluluk kapsamına sahip olmalıdır. Bunun dışında, perakendeciler vitrinlerini, ticari binalarını ve bu konumlarda bulunabilecek her türlü kişisel mülklerini kapsayan bir işletme sahibi poliçesini dikkate almalıdır. Sahibi dışında da çalışanları olan her perakendecinin genellikle bir tür işçi tazminat sigortasına sahip olması gerekir ancak bu ülkeden ülkeye değişebilir. Son olarak, işletmeniz ürün nakli veya teslimat faaliyetleri de yürütüyorsa kazalara dair hak taleplerine karşı korunmak için ticari otomobil sigortası yaptırmanız önemlidir.

TOPTANCILAR İÇİN YAYGIN RİSK FAKTÖLERİ NELERDİR?

Bir iş büyük ölçekte yürütüldüğü zaman, büyük bir kar elde etmenin yanı sıra muazzam bir kayıp riski de vardır. Toptancılar, günlük operasyonlarının bir parçası olarak benzersiz bir dizi riskle karşı karşıya kalırlar. Bu risklerin en önemlisi hırsızlık veya felaket nedeniyle bir mal kaybıdır. Bir sonraki adım, tedarik sağlanamamasıdır ve bu durum işleri aksatabilir. Toptancılar, üretim veya dağıtımın bir parçası oldukları için ürün sorumluluğuna dair hak iddialarında da rol oynayabilirler. Son olarak, toptancılara, ürünlerin teslim edilmeyenlerden düzenleyici mevzuata uyum cezalarına kadar çeşitli nedenlerle başka yasal eylemler de uygulanabilir.

TOPTANCILAR GENELLİKLE NE TÜR SİGORTALARA İHTİYAÇ DUYAR ?

İlk olarak, toptancıların perakende faaliyetlerine benzer genel sorumluluk sigortasını göz önünde bulundurmaları önemlidir. Bu durum, şirketleri müşterilerin yanı sıra halkın zarar görmesine veya diğer zararlara karşı korur. Göz önünde bulundurulması gereken diğer sigorta poliçeleri, belirli bir bölgede gerekli olması halinde işçilerin tazminatlarını ve varsa ticari otomobil sigortası gibi ulaşım ile ilgili teminatları içerir. Bir toptancının uluslararası gönderimden sorumlu olması halinde, taşınma halindeki ürünlerle ilgili genişletilmiş kayıp ve sorumluluk sigortası (bu kapsamda ürünlerin gönderim konteynırında veya diğer nakliye araçlarında sebep olabileceği hasarlara karşı koruma sigortası) yaptırmak genellikle faydalıdır.

Sektörler

Teklif İste

İletişim bilgilerinizi ve istediğiniz teklif ayrıntıları aşağıdaki forma girin, en kısa zamanda size geri dönelim.